Autoinflammatorikus betegségek felismerése

Az autoinflammatorikus betegségek olyan ritka és változatos betegségek csoportja, amelyekben az immunrendszer a szervezet saját szöveteit támadja meg, ami gyulladást eredményez. E betegségek jeleinek és tüneteinek felismerése a változékonyságuk és epizodikus jellegük miatt kihívást jelenthet. Pedig a korai felismerés és diagnózis hatékonyabb kezelést és jobb életminőséget eredményezhet!

Mikor kell autoinflammatorikus betegségekre gondolni? 

Vegye fontolóra az autoinflammatorikus betegség lehetőségét, ha Ön vagy szerette a következő visszatérő tüneteket tapasztalja (különösen, ha az egyes epizódok hasonlóak és a háziorvosa kizárta a gyakori, visszatérő fertőzéseket):

Láz, Bőrkiütések, Ízületi fájdalom, Hasi fájdalom, Mellkasi fájdalom, Szemgyulladás, Szájfekélyek, Duzzadt nyirokcsomók.

Ezek a tünetek személyenként jelentősen eltérhetnek, és az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Gyakran néhány órától hetekig tartó epizódokban vagy rohamokban jelentkeznek.

Fontos jelek és tünetek

Bár az autoinflammatorikus betegségek jelei és tünetei nagyon eltérőek lehetnek, néhány gyakori tünet a következő:

Láz

A visszatérő lázas epizódok számos autoinflammatorikus betegség gyakori tünete.

Bőrkiütés

Számos autoinflammatorikus betegség okoz bőrkiütéseket, amelyek megjelenése változó lehet.

Ízületi fájdalom

Az ízületi fájdalom, amelyet gyakran duzzanat és bőrpír kísér, számos autoinflammatorikus betegség gyakori tünete.

Hasi fájdalom

Egyes autoinflammatorikus betegségek gyulladást okozhatnak a hasüregben, ami fájdalomhoz és egyéb emésztési tünetekhez vezethet.

Szemgyulladás

A szem gyulladása egyes autoinflammatorikus betegségekben előfordulhat, ami a kötőhártya belövelltségéhez, fájdalomhoz és látászavarokhoz vezet.

Ha Ön vagy szerettei ezeket a tüneteket tapasztalják, főleg, ha ezek ismétlődő epizódokban jelentkeznek, akkor azt javasoljuk, hogy további kivizsgálás érdekében konzultáljon orvosával.

Tisztelt Szülő/ Háziorvos Kolléga!

Ha Ön úgy gondolja, hogy visszatérően lázas gyermekénél/betegénél autoinflammatórikus betegség merül fel, itt tud ambuláns kivizsgálásra időpontot kérni: